Fruitbomen & kleinfruit

Kweek je eigen fruit, de hype op dit moment.
Niets is leuker en gezonder dan fruit plukken van je eigen fruitbomen.
Het is heus niet zo moeilijk. Het is een kwestie van de juiste fruitbomen kopen,
dan doet de natuur de rest! Kleinfruit en fruitbomen geven niet alleen lekker fruit, maar kleuren ook de lente met hun prachtige bloesems en de nazomer met de kleurrijke vruchten.

U kan volgens de grootte van uw tuin, kiezen om fruitbomen te kopen in struikvorm, leivorm, halfstam of hoogstam.

Waarom fruitbomen kopen?

  • Fruitbomen kan je het jaarrond kopen in pot. Ze zijn dus steeds plantbaar.
  • Fruitbomen groeien best op goed doorlaatbare voedzame grond.
  • Struiken worden minimaal 2m van elkaar geplant, halfstammen op 3m. Hoogstammen op minimum 5m, bijvoorbeeld in een weide of groot gazon. Bij het aankopen van fruitbomen, is het dus van groot belang, om hierbij de juiste keuze te maken.
  • Sommige fruitbomen zoals perzik, vijg, abrikoos plant je best op het warmste plekje van uw tuin.
  • Denk na over wat je graag eet en koop dan binnen deze fruitsoort  de beste rassen.
  • Het voordeel van verschillende fruitboomrassen aan te kopen is ook, dat de oogsttijd gespreid wordt, waardoor alle fruit niet op 1 week rijp is.
  • Zorg dat de fruitboomrassen elkaar kunnen bestuiven, zo garandeer je een goede fruitproductie.

Onze tuinadviseurs helpen u om de juiste fruitboom of fruitplant aan te kopen en hiervoor de juiste plaats te vinden. Vraag naar onze gratis infofolder over fruitbomen in de winkel.

Kleinfruit in de tuin

Kleinfruit zoals framboos, kiwibes, jeneverbes en blauwe bes
zijn de nieuwe snoepjes.

Zalig om door de tuin te wandelen en hier en daar enkele
snoepjes te kunnen plukken.
Sommige van deze soorten kunnen ook geleid worden t
egen een draadafspanning of een muur.
Zo heb je bij de aankoop van een fruitstruik terug dubbel gebruik.

Druiven behoren ook tot deze groep,
prachtig wat je ermee kan doen.
Je kan ze leiden op je voorgevel,
tegen een tuinberging of over een prieel.
Druiven zijn steeds te koop in wel 10 soorten.

kleinfruit uit de tuin

Heerlijk fruit uit eigen tuin met oude fruitrassen

Uw eigen fruittuin hebben is opnieuw in. Er zijn genoeg redenen om zelf fruitbomen en kleinfruit te planten. In de winkelrekken blijft de prijs voor het fruit stijgen, deels omdat dit voornamelijk handwerk is. De aangeboden fruitrassen zijn sterk beperkt en worden op industriële wijze intensief bespoten met vrij agressieve middelen.

Om economische redenen wordt bovendien bijna al het fruit dat u in de winkels vindt onrijp geplukt. Wat uiteraard de smaak negatief beïnvloed... Een reden te meer om uw eigen fruitbomen en kleinfruit te planten en te proeven van heerlijke onbespoten plukrijpe vruchten !

Kies bij voorkeur voor oude fruitrassen. Vast staat dat oude, ziekte-resistente en dus niet-bespoten fruitrassen tot 40% meer antioxidanten bevatten. Dit zijn stoffen die belangrijk zijn voor het voorkomen van hartziekten en kanker.

Fruitbomen hebben trouwens ook een sierwaarde. Tal van fruitbomen bloeien op spectaculaire wijze in de lente en hebben mooie verkleuringen in de herfst.

Ook wie slechts over een kleine tuin of terras beschikt kan fruitbomen en kleinfruit planten. Ofwel laagstamboompjes in volle grond aanplanten of kleinere exemplaren in pot op het balkon of terras kweken en toch genieten van heerlijk fruit uit eigen tuin.

Koop je fruitbomen (appelbomen, perenbomen, kers- en pruimenbomen) bij voorkeur in de periode van eind oktober tot eind april. Het is de ideale plantperiode om een snelle inworteling van uw fruitbomen te bekomen. Deze periode gemist? Geen probleem! Wij bieden het jaarrond fruitbomen aan in pot. In de zomer regelmatig water geven en succes verzekert!

James Grieve fruitbomen

Welke fruitbomen kopen?

Laagstam fruitbomen / struikvorm

Laagstam fruitbomen hebben een stamlengte van ongeveer 50 cm. Deze fruitbomen zijn uitermate geschikt voor de kleine tuin. Het fruit is zeer gemakkelijk te oogsten.

Een nadeel is het feit dat u er niet onderdoor kan zoals bij hogere fruitbomen wel het geval is.

Halfstam fruitbomen

Halfstam fruitbomen hebben een stamlengte van ongeveer 150 cm. Deze fruitbomen zijn de meest aangeplante groep. Ze zijn makkelijk te snoeien, het fruit is gemakkelijk te oogsten en je kan er gemakkelijk onder wandelen.

Hoogstam fruitbomen

Fruitbomen hoogstam hebben een stamlengte van ongeveer 2 m. Deze fruitbomen zijn zeer geschikt voor grotere boomgaarden met een landelijk karakter. Je kan er vee onder laten grazen. Het snoeien en plukken van fruit is bij deze groeivorm moeilijker. Zonder ladder zal het niet lukken.

Leifruit

Fruitbomen op lei staan prachtig in kleine tuinen tegen b.v. betonnen afsluitingen. Leifruitbomen nemen weinig plaats in. Mits goede snoei leveren deze een hoge vruchtopbrengst op in een kleine ruimte. Deze fruitbomen hebben bovendien een mooi wintersilhouet en het fruit is bijzonder gemakkelijk te oogsten. Leifruitbomen zijn echter wat duurder dan b.v. een laagstam.

Bewaring van fruit

Zowel van het kleinfruit ( frambozen, braambessen, rode bessen...) als van fruitbomen (appels, peren , vijgen, perziken ) bestaan vroege en late rassen. Late appels en peren kunnen heel wat langer bewaard worden. Tal van appelrassen bewaren makkelijk tot eind april of mei ( Elstar, Bellefleur, ….)

Kiwi's dragen pas na 3 tot 4 jaar vruchten, na de oogst kunnen deze vruchten echter bij een temperatuur van ca. 0°C diverse maanden bewaard worden!

Veel fruit kan gereinigd en versneden ook ca. 12 maanden in de diepvries bewaard worden. Wie het fruit van zijn fruitbomen op natuurlijke wijze wenst te bewaren dient rekening te houden met een aantal factoren zoals de relatieve luchtvochtigheid (90% is ideaal), ethyleengas (andere rijpe vruchten geven dit af, luchten van de ruimte is dan ook belangrijk), licht (fruit bewaart langer in donker ) .

Contact

Contacteer ons voor gratis advies