Grondverbeteraar, meststoffen & potgronden

Goede grond bevat alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Maar niet alle grond is ideale tuinaarde en zelfs de rijkste bodem kan op den duur uitgeput raken. Dan kan een grondverbeteraar soelaas bieden. Met deze tips geeft u uw planten en gewassen een uitgebalanceerd groeidieet.

Kom, kijk en kies uit ons sterk aanbod aan meststoffen. Onze tuinadviseurs maken u graag wegwijs tussen alle meststoffen om tot de ideale oplossing te komen. Bezoek ook de infosite www.dcm-info.be, deze staat boordevol tips rond bemesting.

U kan nu ook online grondverbeteraar, potgrond en meststoffen bestellen bij Tuincentrum De Molen!

Bestel online

Grondverbeteraar kopen

Meststoffen

Mest is er in twee soorten: organische en anorganische. Organische mest is afkomstig van dieren en planten. Bijvoorbeeld koemest, beendermeel of compost. Deze mest werkt langzaam, wat het voordeel inhoudt dat de planten niet kunnen verbranden. Ook draagt organische mest bij aan het verbeteren van de bodemstructuur. Anorganische mest is kunstmest. Kunstmest producten zijn vaak speciaal samengesteld voor een gebruiksdoel. Daardoor werken ze snel en effectief.

Voedingsstoffen

Zowel organische mest als kunstmest bevat meerdere werkzame stoffen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P). Stikstof is nodig voor de bladgroei. Een tekort is vaak af te lezen aan een langzame groei en bleke bladeren. Kalium bevordert de bloei en het vormen van vruchten. Een symptoom van kaliumtekort zijn geel of bruin verkleurde bladranden. Fosfor ten slotte is nodig voor sterke wortels. Slechte groei en rood of paars verkleurde bladeren kunnen wijzen op een fosforgebrek. Zowel de hoeveelheid als de onderlinge verhouding van de belangrijkste voedingsstoffen is van belang.

Speciale producten

Bij uw tuincentrum vindt u meststoffen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende planten. Zo is er de bekende vloeibare kamerplantenvoeding, speciale gazonmest, rhododendron mest, rozenmest en geraniummest. Uw tuinadviseur informeert u wanneer u welke meststoffen het beste kunt gebruiken. Wanneer en hoeveel? Voor het gebruik van meststoffen zijn moeilijk standaardregels te geven. Het hangt immers sterk af van de planten, de grondsoort en hoe intensief u uw tuin gebruikt. In het algemeen kunt u uitgaan van de volgende richtlijnen:

  • In het vroege voorjaar, wanneer de echte vorst voorbij is, kunt u de borders, het gazon en de moestuin een goede bemesting geven met een organische mest en kalk.
  • Uw gazon heeft in het groeiseizoen extra bemesting en kalk nodig. Ditzelfde geldt voor de rozenperken.
Contact

Contacteer ons voor gratis advies