Bestrijdingsmiddelen

Sterke, gezonde planten hebben minder last van ziekten en kunnen de schade door ongedierte beter verdragen. Goede voeding, genoeg licht en voldoende water zijn dan ook de beste preventie. Maar ook in best verzorgde tuinen zijn ziekten en ongedierte nooit helemaal uit te bannen en kunnen bepaalde bestrijdingsmiddelen soelaas biedden.

Vanaf dit jaar zetten we sterk in op biologische bestrijding met het assortiment van DCM naturapy.  Dit assortiment bevat natuurlijke predatoren tegen bladluizen, engerlingen, taxuskever,..... en bestrijdingsmiddelen uit de oude doos, zoals brandenetelgier en dergelijke.  Met DCM naturapy, zetten we een nieuw tijdperk in .

Onze tuinadviseurs helpen u graag wegwijs te maken in ons assortiment bestrijdingsmiddelen. Bezoek ook de website www.edialux.be, deze staat boordevol tips rond gewasbescherming.

Insecten in de tuin? 
Klik op onderstaande link en ontdek de 10 meest voorkomende plagen en wat u kan doen om ze te bestrijden. 

Bestrijdingsmiddelen voor sterke en gezonde planten

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot gaan op korte tijd heel wat schade gaan aanbrengen in uw buxussen. Ze gaan de blaadjes en de schors gaan opvreten waardoor de plant zal afsterven. 

Hoe behandelen? 
Wij raden For-insect aan van Edialux. Dit is een insecticide met een systemische werking. Dit betekend dat de insecticide wordt opgenomen in de sapstroom van de plant. De larven zullen van het blad eten en daarna sterven. Uw plant blijft zo 3 tot 4 weken beschermt. 

Dit product wordt ook gebruikt bij dop-, schild- en wolluizen, witte vliegen, trips, bladvretende rupsen, wantsen, bladluizen en snuitkevers. 

Aardappelplaag / tomatenplaag

De aardappelplaag / tomatenplaag ontstaat bij warm en regenachtig weer. Door het vocht zullen de bladeren trager opdrogen en ontstaan er snel gevaarlijke schimmelziektes. Vanaf juni zullen er bruine vlekken op de bladeren en stengels te zien zijn en uiteindelijk gaat alles rotten. 

Wat raden wij aan? 
Compo Revus Garden is een zeer doeltreffende ziektebestrijder tegen de aardappel- en tomatenplaag. Het product heeft een preventieve werking, lange werkingsduur en beschermt het nieuw gevormde blad bij snelle groei. Het belangrijkste voordeel van dit product is de regenvastheid. Eén uur na behandeling is de plant beschermt en regenvast zodat u de behandeling niet na iedere regenval moet herhalen.

Eens uw planten zichtbare vlekken op de vruchten vertonen is er jammer genoeg niets meer te doen aan de plaag. Het is belangrijk dat de behandeling preventief of bij de eerste verschijnselen onmiddellijk wordt ingezet. 

Bladluizen

Bladluizen worden aangetrokken door de geur van planten die in slechte conditie zijn. De bladluizen zullen het sap uit de plant gaan zuigen. Hierdoor zal er ook speeksel van de luizen in de plant terecht komen en dit brengt ook nog eens virussen met zich mee die de plant nog extra gaan verzwakken. Net hetzelfde voor jonge planten die nog niet veel weerstand opgebouwd hebben. 

Wat raden wij aan? 
Bij planten in bloembakken of potten raden wij het preventief bestrijden van bladluizen aan met Sanium sticks van Protect garden. Deze sticks stop je in de bloembakken of potten en zullen langzaamaan hun werkende stof afgeven. Dit wordt opgenomen in de sapstroom van de plant en als de bladluizen aan uw plant beginnen eten zullen ze sterven. Daarnaast bevatten de sanium sticks meststof waardoor uw plant sterker blijft en nog uitbundiger zal bloeien. Deze sticks bieden tot 16 weken bescherming. 

Bij planten in de tuin raden wij For-insect van Edialux aan. Met dit product ga je de getroffen planten besproeien. De werkende stof wordt opgenomen in de sapstroom en als de bladluizen van de plant beginnen eten zullen ze sterven. Dit product heeft een werking van 3 tot 4 weken waardoor de plant een lange tijd beschermt blijft. 

Onkruid in het gras

We krijgen heel vaak de vraag: hoe bestrijd ik onkruid in mijn gazon? 

De producten die nu verkrijgbaar zijn, kan je enkel zeer plaatselijk gaan gebruiken aangezien deze ook uw gras gaan aantasten. Indien u niet teveel last heeft van onkruid kan je dus met vb. Roundup plaatselijk aan de slag gaan. Dit zorgt echter wel voor roeste plekken in het gazon en moet enkele keren herhaald worden. 

Wat raden wij aan? 
- Zorg er steeds voor dat uw gazon niet te kort gemaaid wordt. Zo creeër je een dikker grastapijt en is het moeilijker voor het onkruid om uit te komen. 
- Ga niet elk jaar gaan verticuteren, dit zorgt voor openingen in het gazon waardoor onkruid meer kans krijgt. 
- Bemesten is zeer belangrijk om onkruid in het gazon in toom te houden. Hoe gezonderen en steviger uw gazon is hoe minder kans onkruid krijgt. 
In het najaar is het zeer belangrijk om een najaarsmeststof te gebruiken. Deze geeft uw gazon het voedsel die het nodig heeft om kale plekken te gaan herstellen zodat er in het voorjaar minder ruimte is voor onkruid. 
Samen met onze tuinexperts kan je gaan bespreken of er voor uw gazon in het voorjaar een extra boostermeststof nodig is of u voldoende zal hebben met een goede onderhoudsmeststof zoals DCM Vital Green. 

Witziekte (echte meeldauw)

Meeldauw of witziekte is een schimmelziekte die vaak voorkomt in moestuinen en siertuinen. De schimmel komt vaak voor vanaf eind augustus omdat de dagen dan kouder en natter zijn. Je vindt de schimmel vaak op courgette-, pompoen-, komkommer- en meloenplanten maar ook vaak op rozenstruiken. 
Je kan meeldauw herkennen aan de witte vlekken die als dauw op de plant gaan liggen. Als je erover wrijft zal je een beetje wit meekrijgen. 

Wat raden wij aan? 
Een behandeling met Eminent Garden van Edialux. Dit product heeft een systemische werking dat zowel voorkomend als genezend werkt op de planten. Dit product werkt tegen schimmelziekten, witziekte, roest en taksterfte bij sierbomen en -heesters. 

Biologische bestrijdingsmiddelen

328.3-1.jpg

Voegenborstel

Om mos en onkruid van de gangpaden, het terras en borders te verwijderen.

05413448130768-c1r1-r-400x400.jpg

Lieveheersbeestjes

Eén larve van een lieveheersbeestje eet tot 100 bladluizen per dag.

05413448130799-c1r1-r-400x400.jpg

Aaltjes

Deze aaltjes gaan de emelten in uw gazon gaan infecteren en doden.

Contact

Contacteer ons voor gratis advies