Meststoffen, grondverbeteraars en potgronden


Goede grond bevat alle meststoffen die planten nodig hebben. Maar niet alle grond is ideale tuinaarde en zelfs de rijkste bodem kan op den duur uitgeput raken. Dan is een extra voeding noodzakelijk. Met deze tips geeft u uw planten en gewassen een uitgebalanceerd groeidieet.

 Bezoek ook de infosite www.dcm-info.be , deze staat boordevol tips rond bemesting.

meststoffen voor uw groenten

Meststoffen

Mest is er in twee soorten: organische en anorganische. Organische mest is afkomstig van dieren en planten. Bijvoorbeeld koemest, beendermeel of compost. Deze mest werkt langzaam, wat het voordeel inhoudt dat de planten niet kunnen verbranden. Ook draagt organische mest bij aan het verbeteren van de bodemstructuur. Anorganische mest is kunstmest. Kunstmest producten zijn vaak speciaal samengesteld voor een gebruiksdoel. Daardoor werken ze snel en effectief.

Voedingsstoffen

Zowel organische mest als kunstmest bevat meerdere werkzame stoffen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P). Stikstof is nodig voor de bladgroei, ideaal dus voor bladgewassen. Een tekort is vaak af te lezen aan een langzame groei en bleke bladeren. Kalium bevordert het vormen van vruchten. Een symptoom van kaliumtekort zijn geel of bruin verkleurde bladranden. Fosfor ten slotte is nodig voor sterke wortels. Slechte groei en rood of paars verkleurde bladeren kunnen wijzen op een fosforgebrek. Zowel de hoeveelheid als de onderlinge verhouding van de belangrijkste voedingsstoffen is van belang.

Contact

Contacteer ons voor gratis advies